În anul 1862, la umbra unor doi falnici castani, ia naștere cochetul restaurant-cofetărie Lemnul Verde Dej sub tutela familiei Keller, o familie de evrei maghiarizați. Numele restaurantului vine chiar de la cei doi castani din curte, nume care s-a înrădăcinat în cultura și in inimile localnicilor.
Familia Keller și-a pus amprenta nu numai asupra meniului cu specific unguresc, ci și asupra localului în sine. Nota de aspect clasic este dată nu doar de arhitectura cu elemente în stil neoclasic cu coloane, ci și de gardul din fier forjat cu stâlpi turnați prin același procedeu în care meșteșugarii turnau statuile în orfevrăriile de odinioară. În prezent clădirea și gardul sunt monumete istorice.

Afacerea a continuat sa prospere, fiind preluata in anul 1940 de familia Dicker, a carei unica fiica se casatoreste cu Nemes, impreuna cu care mosteneste mica avere lasata de parintii ei. Visul lor frumos se naruie dupa cel de-al doilea razboi mondial cand restaurantul-cofetarie devine… sediul Frontului Plugarilor (o formatiune politica) si intra implicit in proprietatea statului.

In anul 1948 ia nastere Cofetaria Randunica, tot sub tutela statului. Desi oficial sub alt nume, cofetariei i s-a spus in continuare Lemnul Verde, chiar daca unul din cei doi castani a fost sacrificat in urma renovarilor aduse.

Treptat, cofetaria a inceput sa fie renumita in zona datorita calitatii prajiturilor si terasei de care beneficia. In acea perioada, in Dej, erau mai multe cofetarii si toate erau aprovizionate de la un laborator central sub numele de „Alpa”. Cu toate acestea “Cofetaria Randunica” avea un avantaj enorm: terasa vegheata de impunatorul castan.

Pana la revolutia din 1989, Lemnul Verde a crescut si a adauga putin cate putin la valoarea brandului. Cu cativa ani inaintea revolutiei, cofetaria Dej era condusa de o tanara doamna pe nume Trifan Felicia Veronica. Dupa cum se stie, in anii de dupa revolutie, au inceput privatizarile unitatilor de stat. Avand un curaj nebun, doamna Trifan a infiintat in 1991 o firma si a luat in chirie de la primarie cofetaria. Din dorinta de a pastra imagine creata de clienti, firma nou infiitata s-a numit S.C. Lemnul Verde Cofetarie S.R.L.

A urmat o perioada de 7 ani tulburi pentru Romania si pentru cofetarie in special in care era riscant sa soliciti un credit bancar sau sa investesti in afaceri. Cu toate acestea Cofetaria Lemnul Verde si-a pastrat pozitia de lider pe piata din Dej.

Din 1998 au demarat procedurile pentru cumpararea cladirii si a inceput constructia unui laborator propriu. In 2000 cladirea a fost cumparata si laboratorul finalizat. Cladirea in sine a fost cumparata de la familia Nemes, care traieste si acum in Israel. Fiind acum si laboratorul de productie sub conducerea doamnei Trifan, retetele au fost revizuite si perfectionate pentru a oferi o experienta delicioasa si de neuitat clientilor sai.

Anul 1998 a fost inceputul unui sir lung si inca neterminat de investitii. Astfel in 2004 la mansarda cladirii se construieste un restaurant in Dej, iar la subsol se amenajeaza o crama. In final s-a creat un complex destinat tutror categoriilor de clienti per total, fiecare unitate adresandu-se unei anumite categorii. Clientii tinta cofetarie Dej au ramas tinerii si copiii, restaurantul era destinat famililor care doreau sa serveasca o masa calda si proaspata, iar crama persoanelor care doreau sa deguste vinuri si tarii traditionale romanesti.

In anul 2005 restaurant Dej a fost reconstruit in urma unui incendiu. In timp ce flacarile cuprindeau restaurantul, pompierii au fost indrumati de catre proprietar sa salveze castanul stiind ca restaurantul poate fi reconstruit dar inima cofetariei putea muri pentru totdeuna.

Cofetarie Cluj Napoca in incinta Iulius Mall Cluj

Din anul 2007 cofetaria Lemnul Verde a inceput timid sa se extinda in afara orasului in care s-a nascut. Astfel, in 10 noiembrie 2007 se inaugureaza primul magazin de prezentare din Cluj-Napoca – cofetarie Cluj – in incinta Iulius Mall. Cofetaria Cluj Napoca s-a bucurat de un succes neasteptat, multumita calitatii si prospetimii produselor. Dupa acest succes au urmat diferite colaborari cu cafenele si firme care ofereau servicii de divertisment pentru copii.

Anul 2007 a fost doar inceputul extinderii retelei de cofetarii Lemnul Verde.

In 2010 a urmat renovarea restaurantului si construirea unei terase pentru acesta. Tot atunci s-a inceput procedura de rebrandizare prin simplificarea siglei si includerea anului fondarii in aceasta. O data cu aceasta rebrandizare s-au demarat procedurile de renovare a cofetariilor Cluj pentru a reflecta noua identitate.

Planuri de Viitor – Cofetarie Cluj Lemnul Verde

In ceea ce priveste viitorul, Lemnul Verde isi doreste extinderea activitatii in zone noi, din Cluj Napoca si consolidarea brandului pe piata cofetarii Cluj Napoca si judetele limitrofe.

Laborator Cofetarie Cluj – Torturi Cluj Napoca

Deoarece numarul magazinelor de prezentare este in crestere, laborator cofetarie Cluj este in curs de repozitionare la periferia orasului. Astfel, va avea un spatiu mult mai mare si aerisit si, desigur, echipamente noi si performante.

Având un punct de pornire solid si de neegalat (calitatea produselor) se vor face investitii permanente pentru a satisface si rasfata chiar si cei mai exigenti clienti.

Nota: Datele istorice sunt atestate de Dl. Prof de istorie Chis de la CNAMD, de catre familia Nemes, vechii proprietari dinaintea comunismului precum si de o vedere a orasului din 1864 in care se observa cofetaria si castanul.